Tom Hanks ve filmu Circles

Tom Hanks a pět nejlepších filmů, ve kterých si zahrál

Jelikož právě dnes slaví legendární herec a držitel dvou Oscarů Tom Hanks již své 65. narozeniny. Rozhodl jsem se, že vám zde připomenu jeho pět, podle mě, vůbec nejlepších snímků. Tímto článkem se tak snažím do jisté míry vzdát poctu tomuto výjimečnému herci, kterého můžeme s klidem označit za jednoho z nejvýznamnějších hollywoodských herců všech dob.

Toma Hankse tak určitě není třeba nějak zvlášť představovat. Za svou přes 30 let dlouhou kariéru už toho stihnul natočit opravdu hodně. A do srdcí diváků po celém světě se zapsal hned v několika dnes už naprosto legendárních rolích.

 I přesto, že je Hanks momentálně známý především pro své dramatické role, svou kariéru v 80. letech paradoxně začínal ve skromných komediích. Právě v těch se totiž, kromě jeho hereckého talentu, projevil také jeho komediální talent, díky kterému si tak pomaličku získával diváky po celém světě.

Nalevo Tom Hanks ve filmu Velký a nalevo ve filmu Turner a Hooch

Upřímně se vám ale musím přiznat, že jsem těchto jeho komedií vlastně ani moc neviděl. Z těch, co jsem viděl vám však jednoznačně můžu doporučit Žbluňk, Turner a Hooch, Zátah nebo Velký. Nic světoborného od těchto komedií samozřejmě čekat nemůžete. Jako zpříjemnění pohodového večeru jsou to nicméně naprosto ideální filmy, ve kterých mladičký Hanks se svým tehdy typickým hárem, baví, jak to jen jde. Ve Velkém pak dokonce bavil natolik, že si za tuto roli vysloužil svou první nominaci na Oscara.

V 90. letech se pak Hanks konečně přesunul z komedií k vážněji laděným filmům a nutno říct, že v nich zaválel ještě více než v komediích. Zisk Oscara v roce 1994 za snímek Philadelphia a hned o rok později také za snímek Forrest Gump to pak už jen potvrzuje. Od té doby se pak Hanks objevil v obrovském množství filmů, v nichž ztvárnil obrovské množství dnes už naprosto ikonických postav.

Z Hankse se prostě za ty léta stala herecká stálice a hvězda první velikosti, která se i po více než 30 letech v branži pořád objevuje v zajímavých snímcích a láká do kina nespočet fanoušků. No a které jeho snímky považuji já osobně za ty vůbec nejlepší? Právě to se dozvíte v tomto článku. Filmy přitom nejsou seřazeny od nejlepšího po nejhorší, ale čistě chronologicky podle data jejich uvedení.

Forrest Gump (1994)

Existuje na světě vůbec někdo, kdo nikdy v životě o tomto filmu alespoň neslyšel? Forrest Gump je bez debat naprosto ikonický snímek, který dodnes vévodí nejednomu žebříčku nejlepších filmů všech dob. A já nemůžu jinak než s jeho popularitou prostě stoprocentně souhlasit. Jasně, že mě přece jenom trochu mrzí to, že při svém uvedení zcela zastínil neméně úžasný snímek Vykoupení z věznice Shawshank, ze kterého tak při jeho uvedení udělal propadák.  

Na druhou stranu se ale prostě není čemu divit. Ten film je absolutní špička všeho, co bylo dosud natočeno. K tomu je však navíc také až neskutečně vděčný a přístupný. Díky čemuž ho dokáže ocenit snad úplně každý. A co jej tedy vlastně činí tak skvělým?

Tom Hanks jako Forrest Gump

No v prvé řadě perfektní scénář, který sleduje Forrestovu neuvěřitelnou životní cestu, od fotbalových úspěchů a války ve Vietnamu, přes ping pong až po lov krevet či narození syna. Ten jde samozřejmě ruku v ruce s bezchybnou režii Roberta Zemeckise, který byl tehdy ve vrcholné formě. No, a to vše je navíc už jen podtrženo skvělou hudbou či kamerou a v neposlední řadě také přesnými hereckými výkony v čele s Tomem Hanksem, Robin Wright či Garym Sinisem.

Film navíc perfektně funguje, jak ve vážnějších, tak v humornějších scénách. Přičemž dokáže naprosto přirozeně křížit Forrestovu životní cestu nejenom s řadou významných osobností, jakými byli John Lennon, Elvis Presley či J. F. Kennedy. Ale také s významnými historickými událostmi jako je třeba právě výše zmíněná válka ve Vietnamu nebo aféra Watergate.

Tom Hanks přitom všem předvádí v roli Forresta životní výkon. Kdy dokáže bez problému prodat, jak Forrestovu jednoduchou povahu, tak jeho dobráctví a naprosté nepochopení událostí odehrávajících se kolem něj.

Forrest Gump je tak prostě ve všech ohledech dechberoucím snímkem. Přičemž nabízí dosud neviděný pohled na události a osobnosti 20. století skrze ryze dobráckou duši hlavního hrdiny.

Zachraňte vojína Ryana (1998)

Další dnes už naprosto legendární snímek neméně legendárního režiséra Stevena Spielberga na tomto seznamu samozřejmě nemůže chybět. I když řada z vás může mít ohledně samotného scénáře tohoto filmu jisté a nutno uznat naprosto oprávněné pochybnosti. Tu velkolepost a dojemnost mu prostě upřít nemůžete.

Vždyť už ta úvodní a dnes již naprosto legendární scéna vylodění v Normandii donutila řadu válečných veteránů, kvůli své realističnosti a surovosti, opustit kino. Pokud vás teda o kvalitách tohoto dechberoucího snímku tato informace nepřesvědčila, nemáte tu vlastně, co dělat.

Tom Hanks ve filmu Zachraňte vojína Ryana

Jasně, že bych tu mohl donekonečna vyzdvihovat také perfektně zvládnutou režii, kameru, hudbu nebo kostýmy. Přičemž kapitolou samo o sobě by pak byly herecké výkony, kterým opět vévodí hlavně Tom Hanks. Tady ale ani to není vůbec potřeba. Ten film prostě musíte vidět a to hned, bez ohledu na to, co tady píšu za bláboly.

Věřte mi, že ačkoliv se vám teď možná zdá samotná myšlenka toho filmu naprosto nesmyslná. Při jeho sledování na ní stejně úplně zapomenete. Na místo toho budete zaražení do sedačky sledovat, jak těžká, krutá, nechutná a bezcitná celá ta válka vlastně byla. Některé scény se vám přitom zaryjí tak hluboko pod kůži, že je z hlavy prostě jen tak nevymažete. Já sám jsem tento film viděl naposledy před několika dlouhými lety. A stejně si při psaní tohoto odstavce pořád docela dost živě některé tyto scény vybavuji.

Zelená míle (1999)

Další slzopudný snímek, ve kterém nás Hanks prostě zase absolutně dostal je samozřejmě, po Vykoupení z věznice Shawshank, v pořadí už druhé vězeňské drama od režiséra Franka Darabonta. Hanks zde přitom opět hraje stoprocentně dobráckého, avšak respekt vyvolávajícího chlapíka, kterému, ať chcete nebo ne prostě nemůžete nefandit.

I přesto, že má Zelená míle oproti právě výše zmíněnému Shawshanku malinko jednodušší scénář, dokáže vás zcela bez problému naprosto odzbrojit. A to především díky tomu, s jakou péčí pracuje s jednotlivými postavami. Právě ty zde totiž dostávají dostatek prostoru k tomu, abychom je mohli všechny blíže poznat. Díky čemuž tak máme dostatek času na to se rozhodnout, komu budeme fandit a koho budeme naopak naprosto nenávidět.

Tom Hanks ve filmu Zelená míle

Herci zde přitom předvádějí životní výkony. A kromě Hankse si chválu zaslouží hlavně dnes už bohužel zesnulý Michael Clarke Duncan. Ten zde v roli Johna Coffeyho předvádí tak neskutečné věci, že dodnes nechápu, jak je možné, že si za tuto roli neodnesl Oscara.

Samotné finále filmu je pak, právě díky dokonalé práci s postavami, naprosto zničujícím zážitkem. U kterého si i ten největší drsňák prostě pořádně pobrečí. Stejně jako předchozí dva snímky, je i tento naprostou povinností pro všechny, kdo jej dosud z nějakého nepochopitelného důvodu neviděli.

Road to Perdition (2002)

Oproti třem výše zmíněným filmům, které dnes zná naprosto každý, se může Road to Perdition jevit jako černá ovce. Přece jenom se o tomto Hanksově snímku zas tak moc nemluví. Za mě se však jedná o absolutní pecku, ve které si to Hanks v pro něj malinko netypické roli gangsterského zabijáka prostě zase neskutečně dává.

Rozhodně by tak byla chyba, tento gangsterský klenot natočený podle komiksu přehlédnout. Režisér Sam Mendes v něm totiž perfektně vystihuje temnou atmosféru gangsterského podsvětí, ve kterém si téměř nikdo nemůže být jistý toho, jestli se dožije dalšího rána.

Tom Hanks ve filmu Road to Perdition

Kromě Hankse tu pak v dalších rolích exceluje především herecká legenda Paul Newman coby drsná a nekompromisní hlava mafiánské rodiny, aktuální James Bond, Daniel Craig v roli jeho malinko nevypočitatelného syna či mladičký Jude Law jako nájemný zabiják jdoucí Hanksovi po krku.

I přes poměrně jednoduchý scénář vás tak tato gangsterka dokáže, díky temné atmosféře, přesné režii a perfektním hercům naprosto pohltit. To vám ostatně potvrdí také bývalý gangster Michael Franceze (zmíněný například v Scorseseho Mafiánech). Jež na stará kolena vede řádný život, ve kterém se dal mimo jiné také na dráhu youtubera. Právě na YT pak zhodnotil tento film jako absolutní pecku, jejíž některé scény ho zasáhly až překvapivě silně.

Kapitán Phillips (2013)

Tady jsem se rozhodoval mezi Trosečníkem, Terminálem, Velkým, Láskou přes internet a Kapitánem Phillipsem, který u mě teda nakonec také těsně zvítězil. Přece jenom, když jsem jej viděl poprvé, naprosto mě dostal.

Režisér Paul Greengrass prostě podobné snímky umí jako nikdo, což ostatně dokázal i právě u Kapitána Phillipse. Kde nás po krátkém seznámení se s postavami okamžitě hodil do vypjatého příběhu plného pomalých pohybů a opatrných slov, ve kterém vás jakákoliv chyba může stát život.

Tom Hanks jako kapitán Phillips

I v tomto snímku přitom Hanks naprosto exceluje, jeho Kapitán Phillips je přitom opět tím správňáckým a neohroženým chlápkem, který se tu ze všech sil snaží udržet nervy na uzdě. I on je však nakonec naprosto zlomen tím vším, co zažil. A nutno říct, že všechny tyto emoce zde Hanks prodává opravdu parádním způsobem. Ve své vůbec první filmové roli tu pak zaujme také Barkhad Abdi. Jehož postavě do jisté míry rozumíte a dokážete pochopit, proč dělá věci, které dělá.

Fakt, že je film založen na skutečných událostech bych tu, ale přece jenom bral s opravdu velkou rezervou. Co jsem si totiž zjišťoval, nebyl kapitán Phillips ani zdaleka takový světec, jakým je ve filmu. Jako diváka vás to ale vlastně ani nemusí moc zajímat. Důležité je především to, že je Kapitán Phillips vážně skvělým filmem, a ani on by tak neměl uniknout vaší pozornosti.

Na závěr se chci omluvit všem těm, kteří zde nenašli své osobní favority jako je třeba Chyť mě, když to dokážeš, Sully či Apollo 13. Samozřejmě jsem si vědom toho, že to jsou také velice ceněné snímky. Já osobně mám však přece jenom o něco více rád právě pět výše zmíněných snímků. Pokud jste teda dosud nějaký z nich neviděli, mazejte to okamžitě napravit. A ještě mám pro vás na závěr takovou otázečku.

Taky jste si všimli toho, že se na Hankse lepí ta největší smůly vždycky, když někam cestuje? Sakra, měl by vážně pouvažovat nad tím, zda se mu to neustálé cestování, za všechny ty komplikace, opravdu vyplatí. No jen se nad tím zamyslete, Sully, Trosečník, Kapitán Phillips nebo třeba Terminál, Hanksovi se prostě a jednoduše na cestách extrémně nedaří.

A to už je tedy pro tentokrát opravdu vše, doufám, že se vám teda tento článek líbil a snad se potkáme zase u dalšího. Do té doby si můžete přečíst také můj starší článek zabývající se tím, proč vlastně Will Smith odmítl dvě dnes naprosto ikonické role.

Diskuze